התפתחות תינוקות: מערכת ההצלבה ומעבר קו אמצע

מערכת ההצלבה בהתפתחות התינוק, היא היכולת להפעיל את שתי ההמיספרות של המוח בצורה תקינה וסימולטאנית שבאה לידי ביטוי בביצוע של שתי פעולות במקביל בלי שהגוף יכנס למתח. מערכת ההצלבה מתחילה לפעול בסביבות גיל 3 חודשים והיא משלבת את כלל תפקודי המוח.

היא קשורה לקשיי קשב וריכוז, מופנמות או היפר אקטיביות. קשיים במערכת ההצלבה פוגעים בשפה ובתקשורת כאשר היא אינה תקינה. קושי זה בהתפתחות המוטורית, עלול לגרום לעצבנות או להסתגרות של ילדים.

בעיות במערכת זו של התפתחות התינוק, מיוצגות על ידי קושי בהעברת יד מעבר לקו האמצע של הגוף, בתפיסת יד ורגל נגדית, בהפרדות ידיים ורגליים וגם בפעולת הרוטציה של הגוף (הפרדה של חלק גוף עליון מתחתון ). המערכת נבדקת ע"י הובלה של כל אחת מהידיים מעבר לקו האמצע של הגוף, במעקב אחר חפץ וכן ע"י רוטציה . דוגמא לקושי בהצלבות: תינוק אשר אינו מסוגל לעבור את קו האמצע בישיבה, יישען על יד אחת כדי לאזן את עצמו ולא יצור רוטציה.

 

 

תרגילי הצלבה מומלצים להתפתחות התינוק:

כאשר התינוק נמצא במצב של שכיבה על גבו, נדגיש לו את תחושת קו האמצע של גופו על ידי כך שנעבור על קו האמצע של גופו, מהבטן התחתונה ועד לעצמות הבריח ע"י מגע עמוק. אפשר גם להשכיב את התינוק על צידו ולעבור על קו האמצע גם הקדמי וגם האחורי במקביל.

קירוב הזרועות והרגליים למרכז הגוף - התפתחות תינוקות - שכיבה נינוחה על הבטן - עירסול הגוף - הרפיה

  1. כאשר התינוק שוכב על הצד, נעודד אותו לטפוח על הרצפה עם ידו העליונה כך שהיא תתקרב אל מרכז הגוף.
  2. מאסג'ים בהצלבה. מתחילים מאזור הטבור, מרכז הגוף ועוברים בו זמנית ליד והרגל הנגדית, כך שנוצרת הצלבה בתחושה של התינוק. (ראה מאמר בנושא מודעות גוף).
  3. תרגילי הצלבת ידיים – חיבוק הגוף של התינוק כך שהמרפק יתקרב לכתף הנגדית ולפתוח את הידיים בחזרה עד למתיחה ויישור המרפקים.
  4. בשכיבה על הגב נחבר את היד והרגל הנגדית אחת לשנייה בלי יצירת מתח אצל התינוק.
  5. ניתן לתינוק חפץ ונמשיך להחזיק בו יחדיו. תוך כדי ההחזקה בחפץ נעביר את החפץ ואת ידו של התינוק אל מעבר לקו האמצע.

 

תרגילי הצלבה להתפתחות תינוקות

תינוקות התפתחות - רוטציה בישיבה - ישיבה זקופה - גב חלש

תרגילים להתפתחות תינוקות - העברת יד מעבר לקו האמצע - כיפוף וזיקוף הגב