התפתחות תינוקות. מה היא מערכת המודעות גוף ולמה היא כל כך חשובה

מערכת מודעות הגוף היא המערכת הראשונית והחשובה ביותר בהתפתחות התינוק. כאשר הפעוט נמצא ברחם, הוא עטוף ומוגן כולו ומרגיש את כל גופו בגלל הלחץ של דפנות הרחם העוטפות אותו. התינוק חש בטוח ומוגן ,הכל מוכר לו וברור לו, ואז הוא יוצא לעולם בלי הגנה, ללא תחושת החום והחיבוק שהרחם סיפק לו. הוא אינו מרגיש יותר את גופו, ולא יודע היכן הוא מתחיל והיכן הוא נגמר.

לאחר שהתינוק יוצא אל העולם, הוא יוצא אל חלל ריק. כל גירוי, צליל, תנועה חדשה, מגע אחר, תחושה אחרת – הכל חדש לו ועולם ומלואו בשבילו. כל דבר שנראה לנו אולי כטריוויאלי, כרוך אצלו במאמץ אדיר והתחלה של משהו חדש.

המערכת הזאת בהתפתחות התינוק, המכונה מודעות גוף, באה לתת לתינוק מענה לתחושת הביטחון של הרחם, גם מחוץ לרחם. היא קשורה ליכולת של הילד להכיר את חלקי גופו השונים ודרכם להתייחס לסביבתו. איתה מתחילים את התנועה הנכונה, ואליה חוזרים כאשר צצה בעיה. חוסר במודעות גוף עשוי לגרום ל: קושי בקבלת שינויים, קושי בקבלת האחר, חוסר תקשורת, חוסר גבולות עם הסביבה, חוסר ביטחון, חרדות ומעידות רבות.

מערכת מודעות הגוף כוללת אספקטים נוספים בתחום התפתחות תינוקות, כמו תפיסה מרחבית, תיאום עין יד (ההסתכלות הראשונית של התינוק ביד והובלתה למקומות שונים תוך כדי מעקב עם העין) והיכולת להפריד בין איברים שונים בגוף. לכן, מאוד חשוב להשכיב את התינוק בכל תנוחות השכיבה השונות (בטן, גב וצדדים) ולספק לו סביבה מלאה בגירויים ובתחושות, לגעת בו במרקמים שונים כמו ספוגים, בדים, מברשת שיניים חשמלית, חום וקור, רוח וכו'.

ישנה חשיבות רבה לגירוי אזורים שפחות מודעים אצל תינוקות בגלל השומנים המתוקים המסתירים אותם, כמו מתחת לבית השחי, בצידי הגוף, לאורך עמוד השידרה ומאחורי הברכיים. ניתן לעבור באמצעות מגע עמוק על כל אצבעותיו של התינוק, ברגליים ובידיים.

בעזרת המגע, אנו מלמדים את התינוק איפה הוא נמצא, באיזו תנוחה הוא מצוי, אילו איברים יש לו, ואיך ניתן להפעילם. דרך גירויים של חלקי הגוף השונים, ניתן ליצור תפקודים חדשים חליפיים למוח.על מנת לפתח את התפקודים התקינים לכל תינוק שנולד, יש לעשות מסאז'ים לאורך כל הגוף מלמטה למעלה בחמישה סוגים שונים של מגעים. המגעים מגרים מודעות גוף ומחברים את העין לגוף.

התפתחות מוטורית: תרגילים לפיתוח מודעות גוף:

1. מגע ברור ולאורך זמן, ללא תזוזה – עובד על גבולות הגוף. להחזיק את היד בצורה ברורה ולזמן של כמה שניות. מגע זה אומר לילד אני איתך וגורם לקשר ברור ובטוח עם ההורים..

 

התפתחות תינוקות - מודעות גוף

 

2. מגע עמוק עם תזוזה. דומה לסעיף הראשון רק בתוספת של תנועה.
3. מגע עדין, מגע של זרימה, מגע שעוזר לכל מי שהכל קטוע לו ולא רציף בתנועה.

קירוב הזרועות והרגליים למרכז הגוף - התפתחות תינוקות - שכיבה נינוחה על הבטן - עירסול הגוף - הרפיה

4. מגע של טפיחות ברורות עם כל כף היד על כל הגוף.
5. מגע של גשם, האצבעות בתנועה של נגינה, על כל הגוף, כולל הפנים, זהו מגע מאוד משחרר.

התפתחות תינוק - מודעות גוף - מגע עמוק

6. גירוי של כל הגוף ע"י ספוגים במרקמים שונים, סוגי בדים למיניהם, מברשת שיניים חשמלית, חום וקור, רוח וכו'.

מכל אלה, הכי חשוב הוא קשר עין בין האם לבין התינוק. לא לעשות לו מסאז' תוך כדי פעילות נוספת. בהמשך, אפשר תוך כדי מגע להגיד לתינוק גם את שם האיבר בו נוגעים.

ברוב המקרים כאשר התינוק חווה קשיים, הם קשורים בדרך זו או אחרת לחוסר במודעות גוף של התינוק שאינו יודע כיצד להפעיל שרירים מסוימים בגופו על מנת שיעזרו לו להתקדם בהתפתחותו המוטורית.

הקשיים הללו מובילים לתסכול שעלול להשפיע גם על עולמו הרגשי של התינוק.

כהורים, חשוב מאוד לא להתייאש ולהבין שהקושי המוטורי נוצר מחוסר ידע פשוט שניתן ללמד. יתרונם של התינוקות הוא שככל שהם קטנים יותר, כך גם ניתן ללמדם תנועות נכונות בצורה מהירה ויעילה יותר, וכך ניתן למנוע מהם תסכולים מיותרים ולשפר את איכות חייהם.