תחילת עמידה

עמידה והליכה אצל תינוקות

בסביבות גיל 10 חודשים בהתפתחות התינוק, הוא מתחיל להעמד כאשר הוא נתמך ע"י רהיטים . תחילה, הוא יצעד הצידה כשהוא אוחז בשתי ידיו ברהיט. בהמשך, כשירגיש יותר בטוח, הוא יצעד חזיתית, כשהוא אוחז ביד אחת בלבד, וגם יעבור מרהיט לרהיט. לבסוף הוא יצעד ללא אחיזה כלל. העמידה מתרחשת כאשר שיווי המשקל של התינוק מתחזק,רגליו מתחזקות ודוחפות את המשטח למעלה.

תחילה ההליכה בהתפתחות המוטורית של התינוק, נראית נוקשה ומתנדנדת, הרגליים יהיו פשוקות, כפות הרגליים יפנו החוצה, והידיים מורמות לצדדים. ההליכה תיראה יותר כריצה, כשהחזה מוטה קדימה, והרגליים נשלחות לפנים, כדי לבלום נפילה. במהלך החודשים, ייסגר הפישוק הרחב, כפות הרגליים יצביעו קדימה, הידיים תהיינה חופשיות והתנועה קדימה תהפוך לחלקה ורציפה.

כאשר התפתחות התינוק תקינה והתינוק לא מדלג על שום שלב,הוא מפתח את גמישות גבו, את עמוד השידרה ואת כל פעולות הכפיפה הגבית והרוטציות. רגליו מתחזקות מהזחילה והטיפוס, וכך הוא יכול בקלות להעמד וגם להצליח לרדת.

הרגליים משמשות את התינוק במגוון דרכים. ראשית, בהעברות משקל כשהוא מתהפך, בתמיכה בהרמת האגן כשהוא שוכב על הגב ועל הבטן, בתמיכה ודחיפה לצורך זחילה ולהעברות משקל בצורות ישיבה שונות. בהמשך שלבי ההתפתחות, הרגליים יתמכו בתינוק וידחפו אותו לעמידה ולהליכה.

 

 תרגילים לחיזוק רגליים כדי לעודד עמידה:

 

  • נעלה מודעות באמצעות מגע עמוק וטפיחות על רגלי התינוק (הירכיים, הברכיים, הקרסוליים) ועל כפות רגליו ואצבעותיו.
  • ניתן לעסות את כפות הרגליים בתנועות מעגליות ובתנועות שמדמות פוינט ופלקס בבלט.
  • כאשר התינוק שוכב גבו ורגליו מורמות, נניח את כפות הידיים שלנו על סוליות רגליו, וניצור התנגדות אשר תגרום לו לדחוף את ידינו.
  • כשהתינוק על גבו, ורגליו כפופות ועומדות, נצמיד את כפות רגליו לרצפה. תוך פרק זמן מסוים הוא יתרגם את הלחץ על כפות רגליו להשענות עליהן, כתוצאה מכך האגן יתרומם, ותוך דחיפה מכפות הרגליים תיווצר זחילה על הגב.
  • כשהוא שוכב על הצד או על הבטן, נעמיד את כף רגלו, נצמיד אותה אל הרצפה כשהברך כפופה, ונחכה שיתרגם זאת לדחיפה. כל דחיפה תגרום לתנועתיות של האגן ועמוד השדרה.
  • טיפוס במדרגות. הטיפוס מכין את הרגליים לשלב הבא בהתפתחות התינוק – עמידה.
  • נניח את התינוק על גליל ,כאשר משקל גופו מונח קדימה ונגלגל אותו כדי שידחוף עם רגליו את המשטח.

 

התפתחות תינוק - תרגיל לחיזוק רגלי התינוק

 

 מישיבה לעמידה:

התינוק אמור לדחוף עם הרגליים והידיים לכיוון מעלה, כפות הרגליים שלו צריכות להיות ישרות על הקרקע. בהתחלה הוא עובר לעמידה עם תמיכה וכאשר הוא צובר ביטחון ושיווי משקל הוא נעמד ללא תמיכה, כאשר רגליו מספיק חזקות.

מעבר מישיבה לעמידה בעזרת חפץ - מעבר מעמידה להליכה - עמידה עצמאית - שיווי משקל

 

התפתחות תינוק – תרגילים לעידוד מעברים  מישיבה לעמידה ומעמידה לישיבה:

  • הושיבי את התינוק על מדרגה והניחי את העקבים על הקרקע. עודדי אותו לקום לעמידה ע" גירוי עם צעצוע גבוה. ומשם לתת לו ידיים או לשים לפניו שולחן נמוך על מנת שינסה לעבור לעמידה – כשאת נותנת לו ידיים מישיבה על שרפרף, אינך אמורה למשוך אותו, אלא רק לתמוך בו כך שהוא זה שדוחף את הרצפה בעזרת הרגליים.
  • נסי לתלות בבית בלון או צעצוע מהתקרה בגובה שאי אפשר להגיע אליו מעמידת שש ויש צורך לעמוד. אם הוא מתקשה לקום מישיבה על מדרגה, נסי לתת לו יד אחת ובכל פעם החליפי יד.
  • בעמידה, לוודא שהברכיים לא נעולות ואם כן אז לטפוח מאחורי הברכיים על מנת לשחרר את ה"נעילה".
  • חיזוק הרגליים ע"י הליכה על דשא ,חול ים, כריות.
  • נלמד את התינוק לעבור ממצב עמידה לישיבה ע"י שימוש בראשנו לדחיפת בטנו של התינוק. כך נוביל את הישבן לאחור ובסופו של דבר לישיבה.

 

התפתחות מוטורי של תיוק - מעבר מישיבה לעמידה

התפתחות תינוק - שלבי התפתחות התינוק - איחור התפתחותי - עיכוב התפתחותי - מעבר מישיבה לעמדה בעזרת חפץ

 

התפתחות מוטורית של התינוק – הסיבות להליכה על קצות האצבעות:

  1. רגישות תחושתית. הילד מסרב ללכת על משטחים לא נעימים ורכים כמו למשל דשא, חול ורצפה קרה.
  2. גיד אכילס מקוצר, שלא מאפשר ישיבת כובסת- ישיבה שבה כפות הרגליים מונחות על הריצפה.
  3. יציבה לא מאוזנת, כאשר הגוף מושך קדימה גורמת לכך שנוצר יותר לחץ של משקל על קצות האצבעות, ולא על העקבים.

 

עוד סיבות פניה נפוצות:

  • עיכוב בעמידה והליכה.
  • חוסר שיווי משקל ונפילות מרובות.
  • מנח לא תקין של כף הרגל